Tuesday, May 13, 2008

Doua milioane si jumatate de euro pentru Lunca Muresului




Recent, Prefectura Arad a prezentat avantajele care vor rezulta in urma infiintarii "Parcului natural Lunca Muresului". Proiectul "Protejarea si dezvoltarea luncii raului Mures", demarat in decembrie 2001, cu sprijinul financiar al Comunitatii Europene, urmeaza a se finaliza in 30 noiembrie 2005, avand drept obiectiv protejarea biodiversitatii in regiunea de granita romano-maghiara. Pana in prezent, din valoarea totala a proiectului (2.670.000 Euro) au fost cheltuiti 750.000 Euro, din care 615.000 Euro, reprezinta contributia Comunitatii Europene, iar 135.000 Euro, investitia Directiei Silvice Arad. "Parcul natural reprezinta acea zona naturala protejata al carei scop este protectia si conservarea unor ansambluri peisagistice in care interactiunea activitatilor umane cu natura, de-a lungul timpului, a creat o zona distincta, cu valoare semnificativa peisagistica si (sau) culturala, deseori cu o mare diversitate biologica, care corespunde categoriei V-UICN (Uniunea Interna-tionala de Conservare a Naturii). In ceea ce priveste Aradul, suprafata totala a viitoarei arii protejate este de circa 17.000 hectare", mentioneaza Calin Albu, purtator de cuvant la Prefectura Arad. Dintre principalele considerente care au stat la baza incadrarii zonei in categoria de parc natural amintim:
* Pana in prezent, Lunca Muresului a fost afectata semnificativ de activitatea umana curenta si nu mai reprezinta o mostra a unei zone naturale primare.
* Incadrarea ei ca rezervatie naturala ar fi impus restrictii majore exploatarii traditionale a resurselor (agricultura, extractie titei, exploatare forestiera, vanatoare, pasunat etc)
* Conform documentatiei, parcul natural va acoperi o suprafata compacta de 17.166 hectare si va cuprinde patru zone (rezervatii naturale), cu un grad de protectie mai ridicat.
"Pe parcursul realizarii documentatiei si a obtinerii avizelor favorabile a aparut Legea numarul 103 din 2002, privind regimul cinegetic si protectia vanatului, care, la articolul 33, litara t, stipula ca este interzisa vanatoarea cu strainii in cadrul parcurilor naturale, si mai mult, aceasta fapta constituie infractiune. Pe de alta parte, Directia Silvica Arad considera ca vanatoarea este un lucru absolut necesar pentru mentinerea echilibrului agro-silvico-cinegetic. De altfel, chestiunea se afla deja de mai multa vreme in atentia autoritatilor. Din semnalele primite pana in prezent a reiesit ca se lucreaza chiar acum la corectarea si amendarea legii, urmand ca noua reglementare sa fie publicata in Monitorul Oficial, la sfarsitul lunii septembrie", explica domnul Calin Albu.

No comments: