Thursday, December 13, 2007


Mouse-ul
Mouse-ul este un dispozitiv de formă aproximativ ovală, conectat printr-un fir la un port serial sau PS/2 al calculatorului. Unele tipuri de mouse sunt fără fir, comunicând cu calculatorul prin infraroşii. Este asemănător cu tastatura ca funcţionalitate, deoarece prin intermediul lui se realizează operaţiuni de indicare, selectare, lansare a comenzilor, desenare în programe special concepute în acest sens (Windows).

Când calculatorul are ataşat un mouse, pe ecran este afişat un pointer (cursor), care se poate deplasa în orice direcţie, analog cu mişcarea mouse-ului în contact cu o suprafaţă plană şi care îşi poate schimba forma în funcţie de context, adică în functie de situaţia curentă din program şi de poziţia pe care o ocupă pointerul faţă de alte elemente afişate pe ecran. La început, el apare ca o săgeată, şi vârful săgeţii este cel care indică locul la care se referă comenzile date.

Deşi mouse-ul uşurează foarte mult operarea cu meniuri şi obiecte, în mod grafic, şi uneori şi în programe de mod text, totuşi, un mouse nu este absolut indispensabil, majoritatea programelor putând fi controlate şi din taste. Sunt rare programele pentru a căror utilizare este obligatoriu un mouse

No comments: